04 ноември, 2008

Картичките и Кардмейкинга

Правенето на картички е хоби, което е широко разпространено в САЩ, Канада, Западна Европа, а от скоро и в Полша и в Русия. Аз поне съм попадала на блогове и сайтове за ръчно направени картички на автори от тези страни.
Думата, която се използва като описание на процеса на създаване на ръчно направените поздравителни картички е Кардмейкинг - Cardmaking. Много ми е странно да я видя написана на български, а още повече да я използвам в този и вариант, но честно казано не ми идва наум никаква българска дума, с която да я заместя. Затова ще я използвам в този и, побългарен вариант.
Много хора с интереси в близки занимания като скрапбукинг и работа с печати или щтампинг са започнали да развиват своите умения със създаването на ръчно изработени картички. Това е допринесло кардмейкинга да стане популярно хоби.
Издателите също побързват да спечелят от популярността на кардмейкинга, със създаването на няколко месечни списания в САЩ и Великобритания, посветени на темата. Написани са повече от 150 книги за създаването на ръчно изработени картички. Много магазини са започват да отделят все повече търговска площ за ръчноизработените картички. Търговците на дребно виждат в ръчно изработените продукти възможност да се предложи нещо различно и ръчно изработените картички не са изключение. Това е от особена важност, сега когато масово произвежданите печатни поздравителни картички са изправени пред конкуренцията на електронните поздравителни картички. Над седем милиарда поздравителни картички били изпратени в САЩ през миналата година;. Бизнесът е поздравителни картички се измерва в няколко млрд долара.
Кардмейкинга се е превърнал в малък бизнес за много хора. Като преимущество се считат ниските разходи и възможността за продажби в сайтове като ибей. Някой кардмейкъри предлагат картичките си на изложения, панаири и пазари. Други използват своите умения при планирането на сватба в създаването сватбени покани и поздравления.

Картичките и България

Исках да имам написано и за навлизането на картичките в бита на българина и попаднах на това. Написано е от Соня Кехлибарева и според мен е чудесно. Така че този път вместо моите нестройни писания прочетете написаното от нея. Уверявам ви, че е много интересно.
От това, което прочетох в нета Соня Кехлибарева е библиограф и работи в Регионална библиотека П.К. Яворов в Бургас.

Картичките - възникване и история

Корените на обичая за изпращане на поздравителни картички могат да бъдат проследени до древен Китай, където започва размяната на поздравления по случай Нова Година, както древен Египет, където тези съобщения са под формата на папирусни свитъци. Най-ранните ръчно направени хартиени поздравителни картички са били разменени в Европа през 1400г. Известно е че още преди 14 век в Германия били изпращани поздравления по случай Нова година изрязани върху дърво. А първите хартиени картички по случай свети Валентин са били разменени в различни части на Европа в началото на 14 век..
След 1850г, поздравителната картичка се трансформирани от относително скъп, ръчно изработен и доставен на ръка подарък в популярно и достъпно средствао за лична комуникация. Това се дължи до голяма степен на напредъка на печата и машинизацията . Това е последвано от нови тенденции като коледни картички, първите от които са публикувани в Лондон през 1843, когато Сър Хенри Коул наел художник Джон Калкот Хорсли за проектиране празнична картичка, която той да може да изпращате на приятелите си и познатите. През 1860г, компании като Марк Уорд и Кo, Гудол и Чарлс Бенет започват масово производство на поздравителни картички. Те наемат добре известни художници, като Кейт Грийнауей и Валтер Крейн като илюстратори и дизайнери на картички..
Техническият прогрес като цветната литография задвижва индустрията за производство на поздравителни картички напред. Хумористични поздравителни картички, известни като студийни, стават популярни в края на 1940 г. и 1950г
Като основа на този мой пост съм използвала описанието на историята на поздравителната картичка дадено тук в уикипедия
 
speedbloggertemplate.co.cc. Powered by Blogger.com