28 октомври, 2008

Скрапбукинг - малко история.

Какво е скрапбукинг? Според Укипедия скрапбукинга е метод за запазване на личните и семейни история под формата на фотографии, печатни текстове и сувенири, събрани в декорирани албуми, или скрапбук. Идеята за водене на печатни хроники от личен интерес към датите е възникнала вероятно скоро след изобретението на печатането. Това важи и за снимките и фотографията. Исторически, скрапбукинга е традиция, подобна на разказването на истории, но с визуални и осезаеми елементи.
Счита се, че скрапбукинга като метод за запазване на информацията възниква още в древна Гърция.
Прогрес и развитие търпи през 15 и 16 век, когато започват да се изготвят албуми предимно с описания на посетените места, информация за бита и културата на местното население, придружени с рисунки. От 1570 г става модно да се добавят цветни илюстрации, например маски от Карнавала във Венеция. Вариант на скрапбунга става т.нар. Grangerizing. Това е била възможност давана от печатарите на книги, всеки да персонализира закупената от него книга на оставените в нейният край няколко празни страници. Правенето на албуми се развива доста през 18-19 век, когато младите момичета ги използват, за да изразяват чрез тях своите литературни наклонности.
След навлизането на ерата на фотографията и най-вече след като тя става широко достъпна чрез фотоапарата Kodak Brownie, който е създаден така, че да бъде евтин и си него да може да работи и дете, фотографията навлиза широко в бита на хората, а от там и в скрапбукинга.
Модерният скрапбукинг представлява атрактивно изложение съчетаващо снимки, текстове, описания и спомени.
Видни скрапбукери в миналото са били Франсис Бейкън, Джон Милтън, Томас Джеферсон и Марк Твен

Това е преведен и съкратен от мен вариант на тази статия
Ще направя опит да преведа и останалите. Ако имате забележки, ще съм благодарна да ги споделите.
 
speedbloggertemplate.co.cc. Powered by Blogger.com