04 ноември, 2008

Картичките - възникване и история

Корените на обичая за изпращане на поздравителни картички могат да бъдат проследени до древен Китай, където започва размяната на поздравления по случай Нова Година, както древен Египет, където тези съобщения са под формата на папирусни свитъци. Най-ранните ръчно направени хартиени поздравителни картички са били разменени в Европа през 1400г. Известно е че още преди 14 век в Германия били изпращани поздравления по случай Нова година изрязани върху дърво. А първите хартиени картички по случай свети Валентин са били разменени в различни части на Европа в началото на 14 век..
След 1850г, поздравителната картичка се трансформирани от относително скъп, ръчно изработен и доставен на ръка подарък в популярно и достъпно средствао за лична комуникация. Това се дължи до голяма степен на напредъка на печата и машинизацията . Това е последвано от нови тенденции като коледни картички, първите от които са публикувани в Лондон през 1843, когато Сър Хенри Коул наел художник Джон Калкот Хорсли за проектиране празнична картичка, която той да може да изпращате на приятелите си и познатите. През 1860г, компании като Марк Уорд и Кo, Гудол и Чарлс Бенет започват масово производство на поздравителни картички. Те наемат добре известни художници, като Кейт Грийнауей и Валтер Крейн като илюстратори и дизайнери на картички..
Техническият прогрес като цветната литография задвижва индустрията за производство на поздравителни картички напред. Хумористични поздравителни картички, известни като студийни, стават популярни в края на 1940 г. и 1950г
Като основа на този мой пост съм използвала описанието на историята на поздравителната картичка дадено тук в уикипедия

0 коментара:

Публикуване на коментар

 
speedbloggertemplate.co.cc. Powered by Blogger.com