31 октомври, 2008

Картичките - нещо смешно.

Искам да напиша нещо и за историята на възникването на картичките и докато ровех в нета попаднах на това.
На мен лично много ми хареса. Дано да хареса и на вас. Приятно четене.

Съвременният скрапбукинг

За мен лично, като се каже скрапбукинг асоциацията, която правя е САЩ. Не, че не правят красиви скрап албуми и в другите страни по света. Попадала съм на прекрасни неща направени и в Канада, Франция, Испания, Англия, и даже и от бившите соц страни Полша и Русия. Все пак именно американците са превърнали скрапбукинга в нещо като страст и лов за нови идеи, за нови материали, за нови техники. Както всичко при тях, така и скрапбукинга е в огромни мащаби.
За завръщането на скрапбукинга от забвение и налагането му като средство за запазване на спомените се счита, че основна роля изиграва Мариелън Кристенсен от Спаниш Форк, Юта (Marielen Christensen of Spanish Fork, Utah). Тя започва създаването на художествени страници използвайки снимките на своето семейство, подреждайки страниците в запазващи папки и свързвайки ги с халки. До 1980г тя събира повече от 50 тома и е поканена да ги покаже рамките на Световната конференция за архивите в Солт Лейк Сити. Мариелън и нейния съпруг създават и публикуват Как да книгата Да запазим спомена жив и откриват скрапбук магазин през 1981 г., който работи и досега.
Освен като средство за запазване на спомените, скрапбукинга е силно социално средство с контактите, които може да породи. Хобистите наречени скрапери или скрапбукери са заедно и се занимават със скрапбукинг съвместно в домовете един на друг, в местните скрап магазини, скрапбукинг събрания и съобщества и дори на общи морски пътешествия. Участниците споделят не само предложения и идеи, но и водят съвместен социален живот. Терминът „crop” , използван при рязането и украсяването на фотографии на хартия, бе наложен за да опише този процес.
В далечната 1990г много скрапери отварят магазини и превръщат своето хоби в бизнес. В рамките на около 5 години, много от тези магазини са принудени да затворят, което се дължи на спада в икономиката и факта, че много от собствениците на магазини погрешно приемат, че обичта им към скрапа е достатъчна, за да проработи магазина им. Много от собствениците просто не знаят как да разработят своите магазини. През това време, се оформят много компании за директни продажби от мулти ниво. Няколко са затворени поради лошо управление, а други оцеляват в трудното време. Това става основана за нов тип бизнес - търговия на дребно от дома. Компаниите предоставят информация на лицата, които искат да излязат извън директните продажби и да започнат свои собствени. Докато преди търговците традиционно странят от базирани в домовете магазини поради страх на измами, след това те започват да приемат идеята за нетрадиционни канали за продажба, като начин да представят продуктите си пред повече потребители чрез партита и презентации. Работа с компании, от този тип им дава възможност да се включат в законна домашно базирана търговия.
В периода 2001-2004 година скрапбукинг индустрията удвоява своя обем. През 2003г съществуват 1600 скрап компании. В САЩ това хоби надхвърля популярността на голфа. На всеки 4 семейства в едно има играещ голф, а на всеки три семейства има един занимаващ се със скрапбукинг.
crop - отрязвам, подрязвам, кастря, подкастрям, стрижа, остригвам

29 октомври, 2008

Картичките ми от 29 октомври


Вчера направих заготовката за тази картичка, но не успях да я завърша, затова го направих днес.
Това е моето първо подобие на т.нар. винтажен или ретро стил.
Като основа използвах картон за визитки, който се води мраморен. На самия картон са разпечатани сиви нюанси, имитиращи мраморни жилки. Върху нея залепих парче ръчно направена хартия. В горната част съчетах цвете от цвят от букет изкуствени цветя, изрязано от мен цвете, чийто ръб минах със златен маркер и копче с пъхната в дупките му панделка.
Отдолу залепих много нежна дантела.



И една коледно-новогодишна картичка.
В понеделник бях в Кауфланд, където са заредили най-различни коледни украси. От там си взех тази лента за украса, направена от филц. Това е първата картичка, която правя с нея. Ще пробвам още няколко варианта.
Основата е картон за акварел, който е с грапава структура. Подложката е лист цветна хартия, върху който съм отпечатала малки златни звездички. Ръбовете са изрязани с фигурална ножица и минати със златен маркер. Отгоре с двустранно тиксо съм залепила част от декоративната лента.

Картичките и скрапбукинга.

Това е за всички, които са се учудили, защо в блог, в който съм писала, че е за картички пиша за скрапбукинг.
Първо защото според мен те са взаимно свързани. Използват се едни и същи материали, елементи и инструменти. За тях работят едни и същи дизайнери, а също и производители.
И второ, защото поне за мен идеята да правя картички тръгна точно от скрапбукинга. Прочетох доста неща за скрапбукинга и някак си се стреснах от отговорността пред спомените, която носи един албум или дори една страница. А и ми се видя много обемно и сложно за правене. Тогава реших, че ще се пробвам да направя картичка, защото е малка, прави се по-бързо и ми е някак си по-близка. Не напразно имам събрани близо 3000 картички.
Така че, мисля да напиша още няколко поста за скрапбукинга и след това да добавя подобни и за Cardmaking или създаването на картички.

Моята картичка от 28 октомври



Това е направената от мен вече вчера картичка. Докато пусна тази публикация се оказа, че е дошъл новият ден.
Като идея съм използвала дадената в този сайт Това е сайта на Rubber stamps tapestry, малка семейна компания за изработка на печати с флорални мотиви. В линка даден по-горе има видео уроци за създаването на венци от щампирани цветя. При прегледа на сайта открих, че компанията прави и международни доставки. За съжаление нямаше написано нищо в кои страни доставя и колко е доставката. Използват USPS Global Priority, което е малко по-скъп, но подсигурен начин на доставка от САЩ.
И така гледайки тези уроци аз реших да се пробвам да си направя подобен венец. Използвах няколко вида цветя и 4-те цвята тампони, които имам. Получи се малко странно цветово комбиниран венец, на който в средата отпечатах надпис. Малко доукрасих на места с химикалки с брокатен гел.
Изрязах от цветна хартия кръг, който минах по ръба с фигуралните ножици.
На цветния картон отпечатах малки цветя със същия цвят, както на основните цветя във венеца.
Залепих кръга от цветната хартия с двойно залепящо тиксо и отгоре залепих венеца. А на долната част залепих две парчета от розов ширит.
За съжаление моя 3 годишен син реши и той да се включи, когато още не беше готово и резултата е разместена основна картинка и нуждата да се добавят няколко печата повече от колкото си мислех в началото.

28 октомври, 2008

Скрапбукинг - малко история.

Какво е скрапбукинг? Според Укипедия скрапбукинга е метод за запазване на личните и семейни история под формата на фотографии, печатни текстове и сувенири, събрани в декорирани албуми, или скрапбук. Идеята за водене на печатни хроники от личен интерес към датите е възникнала вероятно скоро след изобретението на печатането. Това важи и за снимките и фотографията. Исторически, скрапбукинга е традиция, подобна на разказването на истории, но с визуални и осезаеми елементи.
Счита се, че скрапбукинга като метод за запазване на информацията възниква още в древна Гърция.
Прогрес и развитие търпи през 15 и 16 век, когато започват да се изготвят албуми предимно с описания на посетените места, информация за бита и културата на местното население, придружени с рисунки. От 1570 г става модно да се добавят цветни илюстрации, например маски от Карнавала във Венеция. Вариант на скрапбунга става т.нар. Grangerizing. Това е била възможност давана от печатарите на книги, всеки да персонализира закупената от него книга на оставените в нейният край няколко празни страници. Правенето на албуми се развива доста през 18-19 век, когато младите момичета ги използват, за да изразяват чрез тях своите литературни наклонности.
След навлизането на ерата на фотографията и най-вече след като тя става широко достъпна чрез фотоапарата Kodak Brownie, който е създаден така, че да бъде евтин и си него да може да работи и дете, фотографията навлиза широко в бита на хората, а от там и в скрапбукинга.
Модерният скрапбукинг представлява атрактивно изложение съчетаващо снимки, текстове, описания и спомени.
Видни скрапбукери в миналото са били Франсис Бейкън, Джон Милтън, Томас Джеферсон и Марк Твен

Това е преведен и съкратен от мен вариант на тази статия
Ще направя опит да преведа и останалите. Ако имате забележки, ще съм благодарна да ги споделите.

27 октомври, 2008

Началото - от какво се правят картичките.

На първо място, за да правите картички трябва да имате желание, да обичате да изработвате разни неща и да го правите със сърцето си, особено когато картичката, която правите е за някой важен и ценен за вас човек.
Картичка можете да направите като използвате почти всичко - парченца плат или кожа, сухи цветя и листа, панделки, ширити, дантели, копчета, изкуствени цветя, пъстри конци, канап, използваните за оформяне на букети мрежи, части от украшения за коса, опаковъчна хартия, салфетки, полимерна глина. Какво точно ще сложите като елемент и украса на вашата картичка, зависи от вашето въображение.
Къде могат да бъдат намерени тези неща. Преди да тръгнете да купувате се огледайте из дома си. Със сигурност имате събрани и панделки, и копчета, а може и торбичка от подарък, прибрана за повторна употреба. А да си купите нужните ви неща можете на първо място от някоя голяма кинкалерия, от книжарниците за канцеларски материали, от арт магазините, от магазините за художнически материали, от цветарските магазини, от магазинчетата за опаковане на подаръци.
Вече имате нужните ви елементи, сега ще ви е необходим картон, който да послужи за основа на вашата картичка. Колко плътен трябва да бъде картонът, който ще използвате зависи от това колко и какви елементи ще слагате на него. Ако материалите ще са обемни картонът трябва да е по-плътен, например 250 гр/м и нагоре. От друга страна трябва да се внимава, когато картонът е много плътен да не стане груба картичката. При по-леки елементи можете да използвате и по-тънък картон, например 160 гр/м .
Инструментите, които могат да бъдат използвани за направата на картички са изключително много, но на първо време могат да свършат работа ножици, обикновени и фигурални, пергел, макетен нож, дъска върху, която да режете, вместо дъска можете да използвате подложка за мишка, всякакви маркери и химикали.
Подготвените елементи можете да залепите с помощта на сухо канцеларско лепило, Ц200, двойно залепващо тиксо, двойно залепваща монтажна лента, пистолет за горещо лепене със силикон. Внимавайте при избора на лепило да използвате такова без миризма.
Направената от вас картичка може да има и надпис. Него вие можете да изработите използвайки възможностите на Word и да разпечатате на принтер или да си поръчате и изработите печат с нужния ви текст с предпочитан от вас шрифт. Ако, за разлика от мен имате красив почерк, можете да напишете надписа и на ръка.
Това според мен е достатъчно като за начало.

26 октомври, 2008

Моите картички

Това са част от изработените от мен картички.
Имам още няколко, но тях ще ги добавя по-късно.

Спечелете награда от Scrapping Away

Това е блог на една дама от Англия , която е станала демонстратор на

Stampin' Up!

и по този повод ще даде награда на някой от записалите се в този пост в блога и и дал линк към него в своя блог. Вече има 149 записани. Записването е до 1.11.2008 г. Опитайте, може и да спечелите.

Ето описание на изискванията към участващите:

To enter you have to:

1. Type a post linking to my blog candy on your blog
2. Leave a comment HERE (on my Scrapping Away Blog) with a link to your post mentioning my blog candy


Наградата е

Тя съдържа
Blog Candy consists of: 5 Sheets of American Crafts THICKERS (cool alphabets I love these!!! I can't believe I'm giving them away lol), Adirondack Acrylic Paint Dabber, Pot of American Crafts Typehouse Numbers and last but definitely not least Ranger Perfect Pearls!!

5 листа със стикери букви на American Crafts
бурканче с цифри на American Crafts
Акрилна боя - това е розвото шишенце. За съжаление знанията ми по английски не стигат, за да го преведа както трябва
5 цвята водоразтворими перлени бои

Здравейте и добре дошли в моят блог

Това е моят първи опит за собствен блог и първата ми публикация в него, така че ми е малко трудно да реша какво точно да напиша.
Направих този блог, за да събера на едно място информацията, която съм натрупала за моето ново хоби - Ръчно изработените картички.
В ерата на високите технологии да изпратиш нещо по пошата и то направено от теб се счита за загуба на време. Съществуват толкова много сайтове с готови поздравителни картички и текстове към тях, така че можете без да ставате от компютъра да поздравите всички свои роднини и познати по съответния повод.
Все пак дори и в това забързано време има хора, които ще оценят това, че сами сте положили усилия да създадете нещо, с което да ги поздравите и зарадвате.
За всички тях и за любителите на рязането, мацането, лепенето и заниманията с всякакви хартийки, панделки, копчета е моят блог.
 
speedbloggertemplate.co.cc. Powered by Blogger.com