31 октомври, 2008

Съвременният скрапбукинг

За мен лично, като се каже скрапбукинг асоциацията, която правя е САЩ. Не, че не правят красиви скрап албуми и в другите страни по света. Попадала съм на прекрасни неща направени и в Канада, Франция, Испания, Англия, и даже и от бившите соц страни Полша и Русия. Все пак именно американците са превърнали скрапбукинга в нещо като страст и лов за нови идеи, за нови материали, за нови техники. Както всичко при тях, така и скрапбукинга е в огромни мащаби.
За завръщането на скрапбукинга от забвение и налагането му като средство за запазване на спомените се счита, че основна роля изиграва Мариелън Кристенсен от Спаниш Форк, Юта (Marielen Christensen of Spanish Fork, Utah). Тя започва създаването на художествени страници използвайки снимките на своето семейство, подреждайки страниците в запазващи папки и свързвайки ги с халки. До 1980г тя събира повече от 50 тома и е поканена да ги покаже рамките на Световната конференция за архивите в Солт Лейк Сити. Мариелън и нейния съпруг създават и публикуват Как да книгата Да запазим спомена жив и откриват скрапбук магазин през 1981 г., който работи и досега.
Освен като средство за запазване на спомените, скрапбукинга е силно социално средство с контактите, които може да породи. Хобистите наречени скрапери или скрапбукери са заедно и се занимават със скрапбукинг съвместно в домовете един на друг, в местните скрап магазини, скрапбукинг събрания и съобщества и дори на общи морски пътешествия. Участниците споделят не само предложения и идеи, но и водят съвместен социален живот. Терминът „crop” , използван при рязането и украсяването на фотографии на хартия, бе наложен за да опише този процес.
В далечната 1990г много скрапери отварят магазини и превръщат своето хоби в бизнес. В рамките на около 5 години, много от тези магазини са принудени да затворят, което се дължи на спада в икономиката и факта, че много от собствениците на магазини погрешно приемат, че обичта им към скрапа е достатъчна, за да проработи магазина им. Много от собствениците просто не знаят как да разработят своите магазини. През това време, се оформят много компании за директни продажби от мулти ниво. Няколко са затворени поради лошо управление, а други оцеляват в трудното време. Това става основана за нов тип бизнес - търговия на дребно от дома. Компаниите предоставят информация на лицата, които искат да излязат извън директните продажби и да започнат свои собствени. Докато преди търговците традиционно странят от базирани в домовете магазини поради страх на измами, след това те започват да приемат идеята за нетрадиционни канали за продажба, като начин да представят продуктите си пред повече потребители чрез партита и презентации. Работа с компании, от този тип им дава възможност да се включат в законна домашно базирана търговия.
В периода 2001-2004 година скрапбукинг индустрията удвоява своя обем. През 2003г съществуват 1600 скрап компании. В САЩ това хоби надхвърля популярността на голфа. На всеки 4 семейства в едно има играещ голф, а на всеки три семейства има един занимаващ се със скрапбукинг.
crop - отрязвам, подрязвам, кастря, подкастрям, стрижа, остригвам

2 коментара:

Toni каза...

Много интересно. Научих неща, които не знаех. Благодаря за труда.

Анонимен каза...

Много интересна статия ;o)

Публикуване на коментар

 
speedbloggertemplate.co.cc. Powered by Blogger.com