27 март, 2009

Горещ ембосинг Heat Embossing

Горещ ембосинг Heat Embossing е техника за получаване на релефно изображение. Има много места, на които е обяснено какво представлява тази техника. За да напиша тази публикация аз използвах статията, написана от Zhanylik в първият руски сайт насочен основно към занимаващите се със скрапбукинг и кардмейкинг Скрапбукинг, единый информационный портал на русском языке, а също така и няколко американски сайта.
И тай какво е горещ или влажен ембосинг. Това е техника при която отпечатан текст се поръсва със специална пудра от метални частици. Оставя се пудрата да полепне по повърхността, изтръсква са излишната и останалата полепена пудра се загрява със специално устройство. Устройството много прилича на сешоар или на пистолет за горещ въздух. То нагрява пудрата и тя става като тънка метална повърхност.
Отпечатването може да стане с печат, като се използват специални бавно съхнещи тампонни мастила или ако разпечатате исканата от вас картинка в бест режим на принтера си. Съществува и специален тампон за ембосинг, който е безцветен. Аз имам такъв, това беше моят избор, за да може да се ползва а различни цветове повърхност. Лошото е, че неизвестно защо моят тампон не става за нищо. Пудрата не успява да залепне.
Метализираната пудра се продава в малки кутийки, като при направата на една картинка отиват минимални количества, освен ако не сте толкова чевръсти като мен и не успеете да я изсипете не където трябва от първият опит. Тя бива в най-различни цветове и нюанси.
На тази снимка, която взех от гугъл са показани нещата, необходими ви за горещ ембосинг.

И още нещо от моят опит. При първият ми опит да се справя открих, че трябва когато се ползват печати, то трябва да се напои добре печата и дори, ако е възможно да се повтори, преди да се постави пудрата. Веднъж пръсена пудрата, трябва да постои няколко минути, за да полепне по-добре. Изсипването на пудрата да става върху цяла равна повърхност, например капак от кутия за обувки, за да можете после да върнете останалата част от пудрата обратно. В американските видео уроци съм гледала, че имат специални кутии с малък улей и самите кутии са направени от някаква пластмаса, по която частиците не полепват. Тъй като сушащото устройство за ембосинг ми се видя скъпо и не си купих такова ми отне доста време да измисля как да разтопя пудрата. При първият ми неуспешен опит пробвах на горещият радиатор и със сешоара, с който си сушим косите. И двата пъти нищо не стана. В картичката, която показвам в тази публикация използвах грила на микровълновата. През цялото време бях на тръни, дали няма да се подпали хартията. За щастие нищо не стана, а пудрата успя да се разтопи и залепне. Обработвах я общо 3 минути. Първо една и после още две. Имаше резултат, но съм сигурна, че ако бях използвала оригиналният уред резултата щеше да е по-добър.
Тук можете да видите и видео уроци, в които са показани стъпките за работа при използването на тази техника.
 
speedbloggertemplate.co.cc. Powered by Blogger.com