20 януари, 2009

Техниката Квилинг Quilling

Квилингът (Quilling) е вид изкуство използващо тънки ивици хартия, които се навиват, слепват и оформят, така че от тях се получават различи дизайни. Тези дизайни се подреждат и слепват така, че да се получат изображения на хора, растения и животни.
По време на Ренесанса, френски и италиански монахини и монаси използват квилинга за украса на книги и религиозни предмети. Най-често използват ивици хартия изрязвани от позлатените краища на книгите. Тези позлатени хартиени ленти се навиват за създаване на квилинг форми. Квилинга често наподобява оригиналните железни части.
През 18-ти век, квилинга става популярен в Европа, където нежните дами от висшето общество ( "Дами на свободното време") практикуват изкуството. Това било едно от малкото неща, което дамите могат да правят, без да напрягат умовете си или нежните си фигури. Квилинга също се разпространява и в Америка и там са намерени няколко примера от Колониалната епоха.
Много изделия от квилинг могат да бъдат открити в кабинети и стендове,маси за игра на карти, дамски портмонета, широк диапазон от картини и рамки, работни кошници и др.
Някои предмети са специално проектирани за украса с квилинг с вдлъбнати повърхности. Квилингът се използва и в комбинация с други техники като бродерия и живопис.
Квилингът е преминал през много трансформации и промени през вековете чрез използване на нови техники, стилове и материали. Той създава 3D елементи.
Днес квилингът се радва на възраждаща се популярност на всички континенти. Той вече не е привилегия само на висшата класа. Сега това е народно изкуство достъпно за всеки, поради ниската цена на материалите.
Той се използва за украса на сватбени покани, поздравителни картички, лексиконни страници и кутии. Квилинга може да се намери в художествените галерии в Европа и в Съединените щати и е изкуство, които се практикуват по света.
Като база на написаното по-горе е използвана статията англоезичната версия на Wikipedia
Квилингът е намерил своето място и в България. Има доста школи за приложни изкуства, които обучават деца в използването на това изкуство. Ето една такава "Училищно звънче". Много красиви ръчно изработени неща с квилинг техниката могат да бъдат намерени в тази тема във форумите към bg-mamma
Очаквайте и втората част на тази публикация, където ще покажа по-подробно какви са основните инструменти и техники на квилинга и как можете да си направите нещо с тази техника.
 
speedbloggertemplate.co.cc. Powered by Blogger.com