12 февруари, 2009

Бродерия върху хартия или Изонит (Emboidery on paper)

Бродерията върху хартия е техника при която с помощта на цветни конци се създават бродирани картини върху хартия или картон. Това е лесен и интересен начин за украса на картички. Необходимо ви е само игла, цветни конци и картон, върху който да бродирате. Ще ви трябва също и нещо, с което да пробиете дупчиците на модела и килимче, върху което да пробивате. В нашите условия пробиването можете да направите с пергел или шило, а като подложка да използвате компютърна мишка или дори дебел вестник.
Бродирането на хартия се счита, че е започнало на базата на поредица арт композиции от цветни конци и гвоздеи популярни през 70-те години.
Когато композициите представляват симетрични геометрични фигури техниката е известна като цифрова бродерия или Изонит.
В началото на 90-те години тази техника става популярна в Холандия. Започват да се издават книги. Ако разгледате блоговете на холандските кардмейкъри, ще видите че бродирането на хартия е изключително разпространено при тях и че те създават прекрасни картички с тази техника.
Информацията за този пост е от сайта Card Embroidery. В него са дадени и два линка с модели, които могат да се използват за направата на картички.
тук и тук
Като цяло по-простите модели са лесни за разгадаване, дори и ако нямате схема.
Когато става въпрос за сложен модел обаче, като нещо такова, определено ви трябва схема.

Ще се опитам да напиша още нещо за тази техника в друг пост.

4 коментара:

Arabela каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Arabela каза...

Благодаря ти за невероятното преживявяне. Често се отбивам в блога ти и чета с нестихващ интерес всяка нова информация. Следя и темата във форума, но все още не съм се осмелила да покажа нещо свое. Проявявам интерес към тази техника, а също и към списанията за които споменаваш в последния си пост. Дали бих могла да получа от списанията у дома след като нямам електронна карта. Дали с наложен платеж до адрес, няма да се получи.
С пожелания за повече време за реализиране на проектите и нестихваща муза. ПОЗДРАВИ

Александр каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Александр каза...

Я веду блог по изонити (на русском). Пожалуйста, посетите.
I have blog devoted to embroidery on paper. Please come to visit it.
http://lisitsynblog.blogspot.com/

Публикуване на коментар

 
speedbloggertemplate.co.cc. Powered by Blogger.com