04 ноември, 2008

Картичките и Кардмейкинга

Правенето на картички е хоби, което е широко разпространено в САЩ, Канада, Западна Европа, а от скоро и в Полша и в Русия. Аз поне съм попадала на блогове и сайтове за ръчно направени картички на автори от тези страни.
Думата, която се използва като описание на процеса на създаване на ръчно направените поздравителни картички е Кардмейкинг - Cardmaking. Много ми е странно да я видя написана на български, а още повече да я използвам в този и вариант, но честно казано не ми идва наум никаква българска дума, с която да я заместя. Затова ще я използвам в този и, побългарен вариант.
Много хора с интереси в близки занимания като скрапбукинг и работа с печати или щтампинг са започнали да развиват своите умения със създаването на ръчно изработени картички. Това е допринесло кардмейкинга да стане популярно хоби.
Издателите също побързват да спечелят от популярността на кардмейкинга, със създаването на няколко месечни списания в САЩ и Великобритания, посветени на темата. Написани са повече от 150 книги за създаването на ръчно изработени картички. Много магазини са започват да отделят все повече търговска площ за ръчноизработените картички. Търговците на дребно виждат в ръчно изработените продукти възможност да се предложи нещо различно и ръчно изработените картички не са изключение. Това е от особена важност, сега когато масово произвежданите печатни поздравителни картички са изправени пред конкуренцията на електронните поздравителни картички. Над седем милиарда поздравителни картички били изпратени в САЩ през миналата година;. Бизнесът е поздравителни картички се измерва в няколко млрд долара.
Кардмейкинга се е превърнал в малък бизнес за много хора. Като преимущество се считат ниските разходи и възможността за продажби в сайтове като ибей. Някой кардмейкъри предлагат картичките си на изложения, панаири и пазари. Други използват своите умения при планирането на сватба в създаването сватбени покани и поздравления.

1 коментара:

Анонимен каза...

Деси, с удоволствие чета блога ти, заради интересните ти публикации ;o)
Браво! Продължавай в същия дух!

Публикуване на коментар

 
speedbloggertemplate.co.cc. Powered by Blogger.com