06 април, 2009

Ирис фолдинг - Iris folding

Ирис фолдинг - Iris folding е забавна и лесна техника използваща различни малки парченца хартия, за направата на фигурки, които могат да се използват за картички и друга украса. Проектите са лесни за изпълнение и могат да бъдат да бъдат изпълнени и от дете.
Техниката Ирис фординг възниква в Холандия, където майсторите на картички използвали вътрешните части на пликовете, за да създават фигури от подредена хартия.
Сега за Ирис фолдинг може да бъде използвана всякакъв тип тънка хартия - за скрапбукинг, за оригами, цветна принтерна хартия, хартия за опаковане на подаръци.
Всеки проект можа да бъде изпълнен от един цвят хартия, но става по-красиво при използване на повече цветове. Ето един проект, който взех от сайта Iris Folding @
CircleOfCrafters.com


В този конкретен проект цветовете са четири и са разположени по следната схема.
Цвят A: 1,5,9,13,17... Цвят B: 2,6,10,14,18... и т.н.
Самото изпълнение става по следният начин. За основа служат оразмерени и номерирани проекти. Доста от тях могат да бъдат намерени безплатно в нета. В сайта, за който писах има много проекти, както и направени по тях картички. Следва подбор на подходящите цветове хартия. Избраната хартия се нарязва на лентички дебели около 1см и на всяка лентичка се подгъва ръб от 2мм. Ако хартията е плътна и ръбовете, които се изрязали са равни и чисти можете да не подгъвате. С макетен нож се изрязва формата, която ще изработвате в основното поле на картичката. Взема се разпечатаната схема на фигурата и се прикрепя към схемата с лесно отлепящо се тиксо или кламер, като лицевата част на картичката остава отвътре. Започвате да лепите по схемата, като се лепи с двойно залепващо тиксо и се работи подред на номерата на лентичките.Лентичките се лепят със сгъната част навътре. Залепят се всичките лентички и избраната за сърцевина хартия. Готовата фигура се отделя от схемата и се обръща. Можете преди това да изрежете, ако има стърчащи парченца хартия от лентичките. Обърнатата фигура е готова да бъде залепена като основна част върху картичката, която правите.
И предвид наближаващите великденски празници ето една много полезна схема

Ето тук е и описанието към схемата.
Ето и един линк към видео урок за Ирис фолдинг.

Blog Candy 179/09

Наградата е в блога True`s gift from the heart.

Това, което трябва да направите е да напишете пост с линк към наградата във вашият блог и този линк, да го добавите в коментара си тук
Жребият ще е на 12.4.
 
speedbloggertemplate.co.cc. Powered by Blogger.com