13 ноември, 2008

3 Д декупаж 3 D decoupage

Първо какво е декупаж. Според Уикипедия декупаж е изкуство за декориране да ден обект посредством залепяне на цветна хартия и украсяване със специални бои, ефекти и позлата. Основно върху предмет, като малка кутийка или друг елемент от обзавеждането, се залепя картинка изрязана от списание или от специални листове за декупаж. След това се покрива с лак и то многократно, докато престанат да се виждат контурите на картинката и тя започне да изглежда като нарисувана или инкрустирана. Обикновено се полагат 30-40 слоя лак и после готовото изделие се полира. Това е традиционна японска техника пренесена в Европа през 18 век.
У нас се използва т.нар салфетна техника в декупажа. За картинка се използва най-горният слой на красиво изглеждаща салфетка.
3D декупажа е малко по-различен. При него целта е да се постигне обемен или 3Д ефект, като върху една оригинална картинка се наслагват слоеве от нейни елементи.
Като основа на информацията по 3Д декупажа съм използвала статията в http://www.card-making-world.com. Това е сайт за идеи и техники за изработка на картички. Разгледайте го има много полезна информация.
И така 3Д декупажа или Paper Tole е един от най-лесните и достъпни методи за изработка на картички. В основата му лежи създаването на 3D картина от няколко копия на един образ - отделни елементи се изрязват и залепят на пластовете като се запазва изображението на картината.
Това, което ви е необходимо е няколко еднакви картинки, силиконово лепило или ролка с двойно залепваща лента с дебелина 1мм или повече, ножица, по възможност с огънат връх и ако имате и ползвате макетен нож и дъска би било предимство.
За 3Д избирайте изображения, които са лесни за разчленяване, а и за съчетаване след това.
Изрежете по контурите основната картинка, след това от останалите изображения изрежете тези, които смятате да лепите върху нея, като елементите трябва да намаляват с всеки следващ пласт.
Аз лично лепя всички елементи върху основната картинка и след това нея върху картичката.
Ето два урока за 3Д декупаж 1 и 2. Във вторият са използвани специални малки парченца двойна лента за лепенето. Такива обаче не съм виждала да се продават у нас и затова за използвам лента от този тип, която режа.
В този пост са два варианта на 3Д, които съм правила аз.
 
speedbloggertemplate.co.cc. Powered by Blogger.com